Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

A Rialto és a Rialto híd

Olaszország, Velence, Látnivalók

A Rialto és a Rialto híd

Velence, Olaszország, Látnivalók
  • Cím: Riva del Ferro, 30124 Venezia

A „rialto” szó a rivo alto (magas part) összevonásából keletkezett. A lagúnának ezt a magasan fekvő részét ritkábban öntötte el a víz, mint más területeket. A legkorábbi települések itt, az akkoriban még mocsaras vidéken alakultak ki.

A X. és XI. század folyamán lecsapolták a mocsarat, hogy elősegítsék a város kereskedelmi központjának a terjeszkedését. A Canal Grande túlsó partjáról 1097-ben ideköltöztették a piacot, ennek köszönhetően a Rialto Európa egyik legnagyobb kereskedelmi csomópontja lett.

Akkoriban a San Marco volt a Velencei Köztársaság politikai, a Rialto pedig a kereskedelmi központja. A középkorban innen ellenőrizték a keleti és nyugati világ közötti áruforgalmat. Az itteni kerekedők közvetítésével jutott el Európába az értékes selyem és fűszer. A Rialton voltak a nagy európai bankok kirendeltségei és a nemzetközi kereskedelmi cégek irodái is.

Az aranykornak 1499-ben lett vége, amikor a velenceiek megtudták, hogy Vasco da Gama megkerülve a Jóreménység-fokot. Ráébredtek, hogy az új útvonal felfedezése Velence monopóliumának a végét jelenti.

A város egyik legismertebb látványát nyújtó Rialto híd 28 méteres hídnyílású, 8 méter magas isztriai kőből épült.

A ma látható híd 1588 és 1591 között készült. Akkoriban nagy versengés indult azért, hogy ki tervezheti meg a Canale Grande legkeskenyebb pontján épülő hidat. A legnagyobb XVI. századi építészek, Michelangelo, Sansovino és Palladio is versenybe szálltak, de lemaradtak Antonio da Ponta győztes terve mögött.

A híd alatt húzódik a Fondamenta del Vin, korábban erre a rakpartra tették ki a boroshordókat. Ez a Canal Grande azon ritka szakaszainak egyike, ahol a víz mellett sétálhatunk vagy a lépcsőkön üldögélhetünk. A Rialto és a Rialto híd
Velence, Olaszország
Copyright:   Forrás: flickr

Velencei Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!