Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Velence

Velence történet

Velence, Olaszország, Történet

Velence története

Velence, Olaszország, Történet

Szent Márk tér, Rialto és Sóhajok hídja, fekete gondolák, színpompás karneváli maszkok és tarka muranói üvegek. Velence jellegzetességeiről bizonyára mindenki rengetegek hallott már, ám aki ellátogat a városba időutazást tehet azokba az időkbe, amikor ez a kis város gazdagságban dúskált és óriási hatalommal bírt.

A „legfenségesebbnek” nevezett város mindenekelőtt pompás épületeivel és rengeteg műkincsével nyűgözi le a világ minden részéről érkező turistákat.

A teljes Velence (a szigetekkel együtt) lakossága 268 993 fő, ebből a történelmi városközpont, Velence lakossága 62 000 fő. Ez a világ egyetlen olyan városa, amely teljes egészében a vízre épült.

A legenda szerint Velencét 421. árpilis 25-én alapították. Ez a dátum egybeesik a város védőszentje, Szent Márk ünnepével. Velencét azok alapították, akik a szárazföldről menekülve a lagúna biztonságába húzódtak vissza. A szárazföld hiánya és a víz közelsége a lagúna lakóit tehetséges kereskedőkké nevelte.  A ma ismert Velence akkor keletkezett, amikor a lakosság a Rivo Altóra (jelentése: magas zátony, a mai Rialto piac) költözött.

Valamivel 800 után hidakkal kezdték összekötni a több tucat apró kis szigetet, milliószám verték le a cölöpöket az iszapos tengerfenékbe, így hozták létre azt a 7,5 négyzetkilométeren fekvő, 3000 utcát, 100 teret, 150 csatornát és több mint 400 hidat felölelő várost, amely lényegében ma is látható. A templomtornyokból elénk táruló kilátás az érkezők számára egy csapásra világossá teszi a város elhelyezkedését és felépítését.

Az összesen hat kerületből, úgynevezett hatodokból álló történelmi városmag előtt fekszik az a tucatnyi kis sziget, amelynek mindegyike egy-egy meghatározott szociális feladatot lát el – pl. San Michele ma is temetősziget, Murano az üvegfúvók szigete, Burano a csipkekészítő asszonyok szigete. A jelentősebb szigetekre menetrendszerűen közlekednek a vaporetto járatai.

A Velencéhez köthető az itteni születésű Casanova, aki Európa leghíresebb szexuális szédelgőjeként vált ismertté, pedig sok más érdekesség is főződik a nevéhez: ő vezette be a lottót Franciaországban, vádolták boszorkánysággal, sikerült megszöknie a Dózse-palota börtönéből és kémkedett az inkvizíciónak is. 

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!